Overslaan en naar de inhoud gaan

De theorie

Uiteraard kan je op deze website heel wat informatie terugvinden over het brouwproces en receptuur :

Alles begint met de theorie en het is dan ook een goed idee om enkele goede boeken te lezen waarmee je snel de basis van het brouwen onder de knie krijgt.

Enkele boeken die we aanraden voor beginners :

De praktijk - optie 1 : brouwen met bierconcentraat in blik

Bierconcentraat in blik

Bierconcentraat is stroperige vloeistof verpakt in blik. 

Hierbij werd het grootste deel van het brouwproces doorlopen en vervolgens werd het water uitgedampt waardoor een stroperige vloeistof achterblijft. Dit concentraat wordt afgevuld in blik en als dusdanig verkocht. Het vervolg van het brouwproces dien je na aankoop van een blik nog zelf te doen. 

Volgens de bijgeleverde handleiding moet je dan het blik onderdompelen in water op een bepaalde temperatuur voor een bepaalde tijdspanne. Het enige dat je dan nog moet doen is het blik op temperatuur in een recipiënt gieten en water en suiker toevoegen. Door dan de meegeleverde gist toe te voegen, wordt het brouwproces gestart.

Een simpele manier om te beginnen met brouwen!

Enkele voorbeelden van blikken die verkrijgbaar zijn :

Behalve het bierconcentraat in blik heb je nog diverse materialen nodig om alles te reinigen/ontsmetten, het bier te vergisten en tenslotte te bottelen. Je kan hier zover in gaan als je wil, maar minimaal heb je als beginner nog onderstaande materialen nodig. Er zijn in de handel veel sets verkrijgbaar waarmee je meteen al heel wat van de benodigdheden in één keer in huis haalt.

Benodigdheden

  • Reinigingsmiddel
  • Ontsmettingsmiddel
  • Een vergistingsvat
  • Roerspaan
  • Waterslot
  • Hydrometer
  • Een hevelslang
  • Een lagervat
  • Een afvulpijpje
  • Flesjes
  • Flessenborstel
  • Kroonkurken
  • Kroonkurkentang

 



De praktijk - optie 2 : brouwen met echte ingrediënten

Mout, hop en gist

In tegenstelling tot het brouwen met bierconcentraat uit blik, moet bij het brouwen met echte ingrediënten alles zelf gedaan worden. In feite ga je brouwen zoals een professionele brouwer, maar dan in een klein volume. De werkwijze is dezelfde, maar de ingrediënten zijn in kleinere hoeveelheden en de benodigde materialen zijn afgestemd op dit kleiner volume.

Een wat gevorderde hobbybrouwer zal vertrekken van een bestaand recept of zelfs zijn eigen recept samenstellen, maar we raden de beginnende gebruiker aan om te vertrekken van een bestaand recept. In de handel zijn pakketten verkrijgbaar met de afgewogen hoeveelheden van ingrediënten. Heel handig want zo zit je niet met overschotten en kan er ook niet veel misgaan in het afwegen van elk ingrediënt.

Benodigdheden

Net zoals bij de bierconcentraat blikken, heb je minimaal onderstaande nodig om je eerste biertje te brouwen.

  • Reinigingsmiddel
  • Ontsmettingsmiddel
  • Een vergistingsvat
  • Roerspaan
  • Waterslot
  • Hydrometer
  • Een hevelslang
  • Een lagervat
  • Een afvulpijpje
  • Flesjes
  • Flessenborstel
  • Kroonkurken
  • Kroonkurkentang

Maar als je gebruik maakt van de pure ingrediënten, dan wordt de lijst van vereiste materialen uitgebreid met :

  • Een schrootmolen
  • Hopzakjes

Met bovenstaande materialen kan je brouwen met behulp van kookpotten en ijs. Wil je het nog makkelijker en controleerbaarder maken, investeer dan meteen ook in :

  • Een kookketel
  • Een platenkoeler of koelspiraal

 

Paketten met ingrediënten en benodigdheden

Er blijken heel wat mogelijkheden om te starten met het brouwen van bier. Het blijft dan ook aangewezen om te starten met een goed boek om het brouwproces te leren begrijpen. Bij veel pakketten haal je meteen heel wat ingrediënten en/of benodigde materialen in huis, maar het blijft opletten dat je alles hebt vooraleer je start met brouwen. Bij elk pakket ontbreekt er wel iets om bier te brouwen zoals het moet.

Elk pakket zal je wel een recept en werkwijze voorschotelen waarbij het resultaat uiteindelijk wel bier is, maar toch kan dit heel wat geoptimaliseerd worden. Natuurlijk dien je hiervoor de theorie te leren en ook toe te passen, maar het kan nooit kwaad om met een pakket te beginnen als eerste verkenningstocht in het bierbrouwen. Al doende leert men...