Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is belangrijk dat je goed weet welk bier je voor ogen hebt. De smaak en geur van het bier hangt immers af van de gekozen ingrediënten, maischschema, behandelingen, temperaturen, ....

Algemene vragen

Het is bijgevolg goed om je jezelf enkele algemene vragen te stellen zodat je het volledige proces goed kan afstemmen.
Denk hierbij aan :

  • Bierstijl
    • Welke bierstijl wil je bereiken?
    • Is het een bier van lage gisting of hoge gisting? Of spontane gisting, gemengde gisting?
    • Welk kleur wil je?
    • Is de schuimkraag belangrijk?
  • Mout
    • Welke mout moet doorsmaken?
  • Bitterheid
    • Moet het bier bitter zijn? 
    • Hoe bitter wil je het bier?
    • Welke hopsmaak wil je?
  • Aroma
    • Welke aroma's zou je graag hebben?
    • Welke hopsmaak wil je?
  • Andere ingrediënten
    • Wil je gebruik maken van kruiden, vruchten of andere ingredïenten?
  • Gist
    • Welk type gist wil je gebruiken? Korrelgist, vloeibaar, zelf opkweken, ... ?

Eén zin

Makkelijkst is om te beginnen bij het omschrijven van het bier in één zin, bijvoorbeeld :

  • Ik wil een bier brouwen zoals een Tripel Karmeliet.
  • Ik wil een bier brouwen zoals een donkere Rochefort, maar dan met chocoladesmaak.
  • Ik wil een bier brouwen zoals een Rodenbach, maar op basis van frambozen.
  • ...

Verfijn

Zo ga je steeds dieper het proces in en kom je terug op de algemene vragen om te zien of je hierbij reeds antwoorden hebt. Het kan zijn dat je nog enkele zaken over het hoofd hebt gezien of andere ideeën krijgt.

Testen en bijsturen

Zoek het niet te ver, veel goede bieren zijn gebrouwen volgens een eenvoudig recept. Hou voor ogen wat belangrijk is voor je bier en zoek het niet te ver in details. Eenmaal je een eerste brouwsel hebt, kan je dit nog verfijnen door de details aan te pakken.