Overslaan en naar de inhoud gaan

Veronderstel

Dat we een bier willen brouwen met :

  • 95 % Pilsmout
  • 5 % Caramout

Met deze parameters :

  • Brouwzaalrendement : 76%
  • Gewenste Plato : 20
  • Te brouwen volume : 250 liter

Berekening

Plato

1 Plato staat voor 1 gram suiker per 100 gram wort, dus 10 Plato staat voor 1000 gram wort.
We weten ook dat 1000 gram wort gelijk is aan 1 liter wort.

Dus als 20 Plato staat voor 200 gram suiker per liter.

Volume

We willen 250 liter brouwen.

En we moeten 20 Plato, of dus 200 gram suiker per liter, bereiken.

Dan hebben we 250 x 200 = 50.000 gram suiker nodig.

50.000 gram suiker = 50 Kg suiker

Brouwzaalrendement

We hebben een brouwzaalrendement van 76 % en moeten daarmee dus 50 Kg suiker uit de mout extraheren.

We moeten dus weten hoeveel suiker er nodig is voor een brouwzaalrendement van 100 %.

Met de regel van 3 kunnen we dan eenvoudig dit brouwzaalrendement verrekenen :

50 Kg staat voor 76 %

0,6579 Kg staat voor 1 %

65,79 Kg staat voor 100 %

We hebben dus 65,79 Kg suiker nodig voor ons recept.

Verrekening naar mout

Voor ons recept hebben we dus 65,79 Kg suiker nodig, of afgerond 66 Kg suiker.

We willen 95 % Pilsmout gebruiken, dus hebben we 66 x 0,95 = 62,7 Kg Pilsmout
We willen 5 % Caramout gebruiken, dus hebben we 66 x 0,05 = 3,3 Kg Caramout

Tags brouwproces Maischen