Een festival rond voornamelijk zure bieren
Oud Bruin is een bierstijl die veelal wordt gelinkt aan de ouderen onder ons, maar het OudBruinFest bewees dat deze bierstijl voor alle leeftijden is. Met een dikke 1500 vooraf verkochte tickets was de opkomst voor deze eerste editie (2022) groot. Het gevarieerde publiek van zowel jong als oud weet deze zure bieren te appreciëren!
Vlaams rood bruin en oud bruin is bezig aan een ware revival! Veel jonge brouwers wagen hier zich aan en experimenteren volop met verschillende soorten mout, vaten, technieken, fruit, ... Deze vele experimenten werden samengebracht in dit bijzonder festival.
Wist je trouwens dat Vlaams Rood Bruin en Oud Bruin erkend zijn als streekproduct in Zuidwest-Vlaanderen?
Meer dan 30 standen, meer dan 120 bieren en dit uit een 10tal landen!
Meer dan 30 standen uit binnen- en buitenland hadden hun mooiste bieren Oud Bruin en Vlaams Roodbruin meegebracht, in totaal meer dan 120 bieren in deze stijl!
Al snel kwam je er ook achter dat je deze bieren niet allemaal over dezelfde kam kan scheren, een heel gevarieerde keuze van :
- Foederbieren,
- bieren met perzik, bloedappelsien, kriek, bosbes, mango, cassis,...
- blends van lambic en andere bieren,
- met chocolade,
- uiteraard heel wat 'barrel aged' bieren,
- ...
Dat Oud Bruin en Vlaams Roodbruin ook in het buitenland geapprecieerd worden, was duidelijk te zien aan de grote opkomst van buitenlandse brouwers.
Deze kwamen onder meer uit :
- Tanker (Estland)
- Brekeriet Beer AG (Zweden)
- Haandbryggeriet (Noorwegen)
- Nøgne Ø (Noorwegen)
- Holy Goat Brewing (UK)
- Mad Scientist / MadX (Hongarije)
- Brasserie du Pays Flamand (Frankrijk)
- Loverbeer ( Italië)
Voor de bezoeker die eens iets anders wou, waren er ook enkele bieren van andere bierstijlen verkrijgbaar.
Alhoewel de hoofdzaak toch wel op Oud Bruin en Vlaams Roodbruin lag, waren er bieren verkrijgbaar zoals :
- IPA's,
- tripel,
- saison
Gezellig festival
Nadat vorig jaar het festival niet kon doorgaan omwille van corona, werd dit jaar (2022) het OudBruinFest een meer dan geslaagd bierfestival!
Het festival ging door op 7 en 8 oktober in Depart (Kortrijk) en bleek de ideale locatie voor dit evenement. Groot genoeg voor de talrijke aanwezigen en klein genoeg om het gezellig te houden.
Naast de lekkere bieren, kon je genieten van lekker eten van foodtrucks van Røk en Potatolicious.
Kreeg je bij dit festival helemaal de smaak te pakken, dan kon je nog bieren kopen in de ruime shop en thuis verder genieten.
Voor brouwerij 't Verzet, een grote fan van Oud Bruin, is deze bierstijl nog veel te weinig gekend en 't Verzet ziet het als hun missie om deze bierstijl terug op de kaart te zetten.
Het Oud Bruin heeft vandaag nog een stoffig imago en brouwerij 't Verzet ziet het dan ook als hun taak om dit terug op te poetsen met onder meer dit bierfestival.Koen Van Lancker (brouwerij 't Verzet)
Megablend
Organisator brouwerij 't Verzet had vooraf een megablend samengesteld met bieren van verschillende brouwers. Het is niet makkelijk om dergelijke blend samen te stellen en alles in de juiste verhoudingen te versnijden zodat alles een mooi geheel wordt. Elke brouwer heeft immers zijn eigen 'handtekening' en een blend maken van die verschillende eigenheden vereist dus heel wat ervaring.
Gelukkig is brouwerij 't Verzet al een hele tijd actief in de bierwereld en hebben ze al een enorme kennis van Oud Bruin bieren, want het geheel is een pareltje geworden!
Ook vorig jaar was deze blend reeds klaar, maar helaas kon het festival door corona niet doorgaan. Daaardoor kon je op het festival zowel de 'Megablend 21' als de 'Megablend 22' degusteren.
Hiervoor hebben de brouwers van deelnemende brouwerijen een megablend gemaakt door hun bieren met elkaar in optimale verhoudingen te versnijden.
Dit bier zal tijdens het festival verkrijgbaar zijn, op flessen van 75 cl.
Masterclasses
Wie zich graag volledig laat onderdompelen in deze bierstijl, kon tijdens het festival verschillende masterclasses volgen. Enkele grote namen, vertrouwd met Oud Bruin deelden graag hun ervaring en expertise :
- Luc Vermeersch (brouwerij De Leite)
- Glenn Castelein (brouwerij Alvinne)
- Rudi Ghequire (brouwerij Rodenbach)
- Chris Vandewalle (seizoensbrouwerij Vandewalle)
- Valter Loverier (Loverbeer)
- Johnny Horn (Holy Goat Brewing)