Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorsprong

IPA is ontstaan in de 17e eeuw, toen had Engeland veel koloniën. Aangezien een zeilschip toen wel tot 5 maanden onderweg was naar India, was het onmogelijk om bier mee te nemen dat dan ter plaatse kon gedronken worden. Na 5 maanden was alle bier gewoon slecht geworden. 

Toch heeft is er hier een oplossing voor gevonden : het alcoholgehalte in het bier verhogen en veel hop in het bier doen. Hop is immers een natuurlijk bewaarmiddel!
Het maakte het bier wel bitter, wat meteen ook het grootste kenmerk van een IPA is.

IPA staat dan ook voor 'Indian Pale Ale'

Heden

Tegenwoordig is het hoge alcoholgehalte geen criteria meer voor een IPA, maar de grote hoeveelheid hop blijft wel het kenmerk bij uitstek voor een IPA.
Een goed gehopt bier (IPA) zal lekker ruiken (veelal tropische vruchten zoals lychee) en een bittere smaak hebben.

Varianten

Vandaag bestaan er meerdere varianten op de IPA :

  • Dark IPA, black IPA
    • Sterk gehopte stijl van Pale Ale 
    • Gebruik van geroosterde mout resulteert in een donker, zwart bier
    • Aroma van een typische IPA
    • CDA variant : Cascadian Dark Ale 
      • Vergelijkbaar met de Dark IPA / Black IPA
      • Dankt zijn naam aan 'Cascade Mountain Range', waar de hop Cascade geteelt wordt.
  • Double IPA of DIPA, ook wel IIPA genoemd (Imperial Indian Pale ALE) :
    Hoog gehalte aan mout en sterk gehopt, een IBU van minstens 60
  • Triple IPA : gebruik van nog meer mout.

 

Alcoholpercentage 5 - 7,5 Kenmerken Goud tot amberkleurig Exotisch fruit, vooral in de Amerikaanse IPA Stevige bitterheid Engelse IPA minder bitter, Amerikaanse IPA heel bitter