Overslaan en naar de inhoud gaan

Witbier

Naast gerstemout, wordt voor dit biertype ook gebruik gemaakt van tarwemout.
In bepaalde gevallen wordt ook gebruik gemaakt van haver.

Het bier is meestal ongefilterd waardoor het bier troebel is.

Het witbier is vooral populair geworden door Hoegaarden. Doordat het bier zo populair was, had het ook weinig tijd om te rijpen.
Om de korte rijping te compenseren, werd Hoegaarden veelal geserveerd met een schijfje citroen. Dit gebruik werd overgenomen bij andere witbieren.

Witbieren maken meestal gebruik van koriander en sinaasappelschil. Hierdoor krijgt het bier zijn typische frisse, citrusachtige smaak.

In België wordt meestal gebruik gemaakt van rauwe tarwe, dus tarwe die niet gemout is.

Weizenbier

Weizenbier wordt gebrouwen volgens het Reinheitsgebot en mag dus enkel maar de 4 basisingrediënten bevatten : gerst, water, hop en gist.

In Duitsland wordt, in tegenstelling tot België, veelal gebruik gemaakt van tarwe die gemout is. Hierdoor kan een Weizenbier dus bruin zijn.

Voor een Weizenbier zal minstens 55% van de grondstoffen tarwemout zijn. 

De gisten produceren veel esters waardoor er fruitige en kruidige smaken aangemaakt worden, zoals banaan en kruidnagel. Kruiden zelf worden er niet gebruikt, het kruidige in Weizenbier komt dus enkel en alleen door de gebruikte gist.

Weizenbier zal minder bitter zijn dan witbier. Dat komt omdat er voor een Weizenbier weinig hop gebruikt wordt.

Weizenbier kan ingedeeld worden in verschillende groepen :

  1. Hefeweizen : blond en ongefilterd, meest populaire Weizenbier
  2. Kristallweizen : blond en gefilterd
  3. Weizenbock : extra sterk (8%)

Weizenbier wordt ondertussen ook in veel andere landen gebrouwen. Vooral in Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, Scandinavische landen en Noord-Amerika

Gose

Een bier dat niet veel voorkomt en bijna uitsluitend gebrouwen wordt in Leipzig (D) en Goslar (D).

Zure smaak door melkzuurgisting, die wel getemperd wordt door kruiden te gebruiken. Bepaalde soorten worden ook gezouten.

Door de kruiden te gebruiken vallen deze bieren dus niet meer onder het Reinheitsgebot

 

Alcoholpercentage 5 - 6 Kenmerken Strogeel Troebel Tarwe Kruiden (vooral korianderzaadjes) Citrus