Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie schenkt de perfecte Stella Artois?

Daar draait het rond in deze wedstrijd!

Na een stilte van 6 jaar heeft Stella Artois deze wedstrijd terug in het leven geroepen. In deze wedstrijd gaat de jury op zoek naar wie dé perfecte Stella Artois kan schenken in het iconische kelkvormige glas.

In de spannende finale werd Dave Jacobs uiteindelijk winnaar en mag hij zich de beste tapper van België noemen.

De Hoorn, geboorteplaats van Stella Artois

De finale van Draught Masters 2021 ging door in De Hoorn, de heimat van Stella Artois.

De hoorn is ontstaan uit een herberg, Den Hoorn, waarvan voor het eerst sprake is in het jaar 1366. Later werd hier ook een brouwerij opgericht en in de 18de eeuw koopt de toenmalige meesterbrouwer, Sebastiaan Artois, de herberg/brouwerij. De brouwerij doopt hij om tot brouwerij Artois.

In 1926 brouwt hij  een kerstbier dat de naam Stella krijgt. Stella staat in het latijn immers voor ster.

Door het enorme succes werd dit bier omgedoopt tot Stella Artois. 

Stella Artois Draught Masters 2021

In de Stella Artois Draught Masters 2021 gaat Stella Artois op zoek naar de beste biertapper van België. Deze wedstrijd bestaat al sinds 1997 en wordt wereldwijd georganiseerd. Na een afwezigheid van 6 jaar lanceerde Stella Artois nu opnieuw de Belgische editie.

Uit een preselectie, waarbij deelnemers een video konden uploaden waar ze hun '9-Step Pouring Ritual' in beeld brachten, werden 50 deelnemers gekozen voor de volgende ronde. In deze tweede ronde moesten ze opnieuw een video maken waarin ze 3 perfecte Stella's na elkaar tapten.

Twintig hiervan gingen terug door en werden uitgenodigd op de finale in De Hoorn. Uit deze 20 werden op de finale zelf opnieuw 8 finalisten gekozen waaruit de uiteindelijke winnaar overbleef en de titel kon bemachtigen van Draught Master 2021.

 

Wereldwijde wedstrijd

Pieter Anciaux, Sales & Operations Director bij AB InBev, verwelkomde de aanwezigen met een welkomstspeech. Pieter deed kort de historiek van Stella Artois uit de doeken en ging uitvoerig in op de wedstrijd zelf.

Zo leren we dat deze wedstrijd wereldwijd georganiseerd wordt en deze als doel heeft de belangrijke details van het bier tappen onder de aandacht te brengen. Alleen zo kan de perfecte Stella Artois in het iconische Stella Artois Chalice kelkglas geserveerd worden. 

"Consumenten ervaren bieren op vat als frisser, zachter, kouder en meer premium. Het biedt ook betere opportuniteiten voor food pairing, en dankzij de Stella Artois chalice wordt de ervaring zowel visueel als functioneel naar een hoger niveau gebracht. Het schenkritueel is dan ook van cruciaal belang om een optimale drinkervaring te garanderen. Een tapper die dé perfecte Stella Artois kan schenken, mag zich dan ook zonder twijfel Draught Master noemen."
Pieter Anciaux, Sales & Operations Director bij AB InBev -

Na de welkomstspeech kon de wedstrijd echt beginnen.

Onder de begeleiding en presentatie van televisiekok Jeroen De Pauw werd er onder de 8 overgebleven finalisten gestreden. In battles van telkens 2 deelnemers viel er telkens één deelnemer af. Zo gingen we al snel naar de kwartfinale over de halve finale tot de winnaar. Onder het toeziend oog van de ervaren jury (enkele experten en ex-winnaars) werd het een spannende wedstrijd. Het is duidelijk dat alle 8 finalisten het biertappen heel goed beheersen.

“Bier op tap is en blijft een belangrijke ervaring binnen de horeca. Mensen kiezen hun café vaak voor het goede bier. Het schenkritueel is van cruciaal belang om een optimale drinkervaring te garanderen. Wedstrijden zoals deze zetten het belang hiervan in de verf”
Julie Dejonghe, Brand Manager Stella Artois. -

Er zijn dan ook mooie prijzen te winnen!

De 8 finalisten ontvangen een certificaat, een Stella Artois deelname spiegel en in de zaak van de deelnemer worden de leidingen gratis gespoeld en gereinigd.
De uiteindelijke winnaar gaat natuurlijk met de mooiste prijs lopen. Naast de titel van 'Draught Master 2021', krijgt de winnaar ook een exclusieve eetervaring op een unieke locatie. In zijn of haar zaak wordt er een groots overwinningsfeest georganiseerd geheel in de Stella Artois stijl met 10 gratis vaten.

Televisiekok Jeroen De Pauw

3 Stella's, perfect getapt

De acht finalisten mochten eerst even proeftappen, vooraleer ze aan het echte werk begonnen.
Voor de battles zelf moesten 3 perfecte Stella's getapt worden.

Beginnen met de eerste te tappen, dan de tweede en tegelijk de eerste afschuimen. Bij de derde moet de tweede dan afgeschuimd worden. Van het begin tot het klaarzetten van de getapte Stella's op het bierviltje op de correcte manier (met de logo's naar de klant) krijgen ze 3 minuten de tijd.

En dit alles moet gebeuren in één vloeiende beweging.

Dave Jacobs, beste tapper van België

De spannende finale werd uiteindelijk gewonnen door Dave Jacobs.

Dave Jacobs wist de 3 meest perfecte Stella's op een rij te tappen en mag zo de Stella Artois Draught Master 2021 op zijn naam schrijven. Een hele ontlading voor de duidelijk heel tevreden Dave want tijdens de wedstrijd was hij behoorlijk zenuwachtig, vertelt hij.

Dave Jacobs, eigenaar van Café Sportif in Niel, kan het niet geloven. Toen hij 9 jaar geleden zijn café begonnen is, had hij nog nooit bier getapt. Dankzij een cursus van AB InBev heeft hij geleerd om de perfecte pint te tappen en zo is het allemaal begonnen. De titel die hij nu gewonnen heeft is dan ook de kers op de taart.

Het evenement werd tenslotte feestelijk afgesloten met muziek en tailor made gerechten van televisiekok Jeroen De Pauw, uiteraard met een lekkere Stella erbij :)

Dave Jacobs zal nog even verder kunnen vieren want er volgt nog een groots overwinningsfeest in zijn café met 10 vaten Stella, geheel omkaderd door een Stella Artois stijlconcept.

Negen stappen voor dé perfecte Stella Artois

Om de perfecte Stella Artois te tappen, moeten er 9 stappen gevolgd worden.
Dit volgens een ritmische en complexe opeenvolging van elke stap.

 1. The Purification
  Reinigen en spoelen van het glas op voet.
   
 2. The Sacrifice
  Vloeiend openen van de tapkraan.
   
 3. The Liquid Alchemy Begins
  Het glas onder 45° juist onder de tapkraan houden.
   
 4. The Head
  Het glas laten zakken waardoor de schuimkraag zich op natuurlijke wijze kan vormen.
   
 5. The Removal
  Snel sluiten van de tapkraan en het glas er onderuit halen, niets van bier mag nog in het glas druppelen.
   
 6. The Beheading
  Met een afschuimer het overtollig schuim verwijderen van het glas.
   
 7. The Judgement
  De schuimkraag beoordelen, deze moet ongeveer 2 vingers (3 cm) dik zijn.
   
 8. The Cleansing
  Spoelen van de voet en de zijkanten van het glas in water.
   
 9. The Bestowal
  Presenteren van het getapte bier op een proper viltje met het logo naar de klant toe.