Overslaan en naar de inhoud gaan

Brut bieren worden gedeeltelijk geproduceerd zoals Champagne :

  • Gisting :
    • Er wordt in het gistingsproces gebruik gemaakt van een Champagne gist.
  • Rijping :
    • Net zoals bij Champagnes zal het rijpingsproces enkele maanden duren.
  • Klaring door rémuage :
    • De fles wordt schuin naar beneden gericht.
    • Dagelijks wordt de fles lichtjes gedraaid en iets minder schuin geplaatst.
    • Na enkele weken is de fles volledig verticaal geplaatst.
  • Ontgisting door dégorgement :
    • Doordat de fles naar beneden gericht werd, zal alle gist zich opgehoopt hebben in de flessenhals.
    • De flessenhals wordt vervolgens bevroren.
    • De bevroren gist wordt door druk uit de fles verwijderd.

Er wordt vooral gesproken over Champagnebieren, maar deze mogen niet meer zo genoemd worden.
Zo zal het bier Deus 'Brut des Flandres' vermelden op de fles in plaats van 'Champagnebier'.

kenmerken Blond Fruitig Zoet Hoog alcohol Veel CO2