Overslaan en naar de inhoud gaan

Als de gisting zijn werk heeft gedaan en het bier volledig uitgegist is, kan er gebotteld worden.

De kleine brouwer en hobbybrouwer zal bij deze stap nog een klein beetje suiker per fles toevoegen om een nagisting in de fles op gang te brengen. Hierdoor zal er ook opnieuw koolzuurgas ontstaan.

Vermijden

Bier zal snel slecht worden als het blootgesteld is aan zuurstof, licht en/of hoge temperaturen. Ideale verpakkingen zijn een glazen fles of een vat.

Om te vermijden dat het bier gaat oxideren en een slechte smaak zou krijgen, moet vermeden worden dat het bier in contact komt met zuurstof. Oud bier smaakt naar porto, madeira, karton, ... en heeft verminderde aroma's.

Maak je gebruik van flessen, dan zijn bruine flessen de beste keuze omdat minst UV licht doorlaten. UV licht brengt chemische reacties teweeg in het bier waardoor er smaakafwijkingen ontstaan.

Naast het vermijden van veroudering van het bier, moet er ook schuimvorming vermeden worden. Het bottelen van schuimend bier verloopt immers moeilijk.

• Vermijd veroudering van het bier
• Vermijd schuimvorming

Te vermijden tijdens het bottelen
Tags brouwproces Bottelen
Tags ingrediënten Suiker