Overslaan en naar de inhoud gaan

Filteren

Vooraleer de flessen te gaan vullen, kan het interessant zijn om eerst te filteren. Dit is echter niet noodzakelijk en een eigen keuze.

Als het bier gefilterd wordt voor het vullen :

  • Alle partikels worden uit het bier gehaald.
  • Weinig of geen kans meer op gushing (= blijven schuimen na openen fles).
  • Filteren zorgt uiteraard voor helderder bier.
  • In bepaalde gevallen echter nadelig voor de smaak.
  • Filteren kan met een platenfilter of soort zandfilter.

Filteren om de kleine partikels nog te verwijderen is voor de hobbybrouwer bij gebrek aan een professionele filter(plaat) niet altijd evident. Het bier van een hobbybrouwer zal dan ook meestal niet zo helder zijn als een professioneel bier. Maar op zijn minst moet de hobbybrouwer het bier overhevelen naar een ander vat, waarbij er op gelet wordt dat de droesem niet mee geheveld wordt.

Propere flessen

Nieuwe flessen

Wordt voor het vullen gebruik gemaakt van nieuwe flessen :

  • Nieuwe flessen moeten ook gereinigd worden.
  • Nieuwe flessen moeten geïnspecteerd worden. Ook nieuwe flessen kunnen vuil binnenin bevatten. Deze controle kan eventueel visueel gebeuren.

Bij gebruik van nieuwe flessen, moet een bepaald bedrag aan accijnzen betaald worden ter compensatie van het niet recycleren.
Deze compensatie is beperkt (op moment van schrijven 10 EUR/hl) waardoor het voor een microbrouwerij meestal de beste keuze is om met nieuwe flessen te werken.

Herbruiken van flessen

Uiteraard dien je altijd te zorgen voor propere flessen, dus moeten flessen bij hergebruik goed gereinigd en visueel geïnspecteerd worden.

Als er gebruik gemaakt wordt van herbruikbare flessen, dan is het verplicht om met statiegeld te werken en flessen terug te nemen. Hiervoor is het verplicht om te kunnen aantonen dat de mogelijkheid er is om de flessen tot 6x toe te reinigen en te spoelen.

Flessenreiniger

Een goede flessenreiniger is van onschatbare waarde in het reinigingsproces! Deze kan immers veel tijd besparen en heel wat problemen vermijden.

Let er wel op dat de flessenreiniger goedgekeurd is voor gebruik door de accijnzen. Vraag dit steeds na bij aankoop van een toestel!

Voor de hobbybrouwer volstaat een kleine spoeler en een geschikt reinigingsproduct voor het reinigen van de flessen.

Flessen afvullen

Het is uitermate belangrijk dat de flessen kraaknet zijn. Ze moeten niet alleen goed gereinigd zijn, maar ze moeten ook heel goed ontsmet worden met perazijnzuur. Spoel ook altijd goed na met drinkbaar water!

Plaats de gevulde flesjes een tweetal weken warm zodat ze kunnen hergisten en opnieuw CO2 produceren.

Tenslotte moeten de flessen een tweetal weken met rust gelaten worden zodat de gist zich kan vastzetten op de bodem.

Kroonkurk erop

Blijf tot op het einde vermijden dat er infectie kan optreden.
Raak de ontsmette bovenkant van de flesjes dus niet aan bij het kurken van de fles.

Labels algemeen Gushing
Labels brouwproces Bottelen