Overslaan en naar de inhoud gaan

Als de gisting zijn werk heeft gedaan, het bier volledig uitgegist is, en tenslotte gelagerd heeft, kan er uiteindelijk gebotteld worden.

Stap 1: Suiker toevoegen

Vooraleer we gaan bottelen, moet er suiker toegevoegd worden aan het bier. De toegevoegde suiker zal ervoor zorgen dat de nog aanwezige gist in het bier terug actief wordt waardoor er opnieuw een vergisting op gang wordt gebracht. De zogenaamde 'hergisting op de fles'.

Bereken de hoeveelheid suiker die nodig is.

1 gram suiker zorgt voor ongeveer: 0,5 gram alcohol + 0,5 gram CO2

Voor bier is er ongeveer 5 gram/liter CO2 nodig.

Elke gram zorgt voor 0,5 gram CO2, we hebben dus per liter 10 gram suiker nodig.

Wees hiermee voorzichtig en ga niet boven de 10 gram per liter om te vermijden dat de gebottelde flesjes ontploffen van de te hoge druk die zou ontstaan door de te hevige vergisting op de fles door teveel suiker.

TIP 1:
De hobbybrouwer kan gebruik maken van in de handel verkrijgbare suikerklontjes die reeds precies afgewogen zijn. Deze zogenaamde carbonation drops zijn heel gemakkelijk in gebruik doordat je per flesje van 33cl enkel een 'drop' moet toevoegen zonder dat je dus moet afwegen. Elk suikerklontje is ongeveer 3,125 gram, het ideale gewicht voor hergisting op een fles van 33cl. 

TIP 2:
Kook de suiker op in een beetje water en voeg dan pas toe aan het bier. Zo zal de suiker makkelijker homogeen opgenomen worden in de vloeistof.

Stap 2: Bottelgist toevoegen

Hoewel het niet echt noodzakelijk is, wordt het aangeraden om gebruik te maken van bottelgist.

Deze zogenaamde F2 gist is speciaal ontworpen voor hergisting op de fles of in het vat. De gemakkelijke suikers (glucose, fructose, sacharose en maltose) worden hiermee vergist. Hierdoor ontstaat een rondere smaak en rijpere aroma's in het bier.

Deze gist zal ook op de bodem blijven plakken.

Bottelgist F2

  • Los F2 gist op in lauw water.
  • Gebruik slechts 2 gram per 100 liter!
  • Hogere dosissen blijven moeilijker aan de bodem kleven

Voeg de bottelgist toe door voorzichtig onder het bier te mengen. Vermijd dat er zuurstof toegevoegd worden zodat er geen oxidatie ontstaat. Een kleine hoeveelheid vitamine C erbij doen zal ook oxidatie tegengaan!

Opmerking : Het is ook mogelijk om in plaats van bottelgist de gist te gebruiken die gebruikt werd tijdens de hoofdvergisting. De hoeveelheid hiervan moet proefondervindelijk vastgesteld worden, deze is voor ieder type gist anders.

Vermijden

Bier zal snel slecht worden als het blootgesteld is aan zuurstof, licht en/of hoge temperaturen. Ideale verpakkingen zijn een glazen fles of een vat.

Om te vermijden dat het bier gaat oxideren en een slechte smaak zou krijgen, moet vermeden worden dat het bier in contact komt met zuurstof. Oud bier smaakt naar porto, madeira, karton, ... en heeft verminderde aroma's.

Maak je gebruik van flessen, dan zijn bruine flessen de beste keuze omdat minst UV licht doorlaten. UV licht brengt chemische reacties teweeg in het bier waardoor er smaakafwijkingen ontstaan.

Naast het vermijden van veroudering van het bier, moet er ook schuimvorming vermeden worden. Het bottelen van schuimend bier verloopt immers moeilijk.

• Vermijd veroudering van het bier
• Vermijd schuimvorming

Te vermijden tijdens het bottelen