Overslaan en naar de inhoud gaan

Hopbellen

Hopbellen zijn de hopbloemen die na het oogsten gedroogd werden. De hopbellen kunnen in die vorm gebruikt worden voor het brouwen van bier.

Na het koken zullen de hopbellen dienst doen als filter voor de gevormde eiwitvlokken. Om die reden maken nog veel brouwers gebruik van hopbellen.

Hoppellets

Als hopbloemen gedroogd worden en vervolgens vermalen worden, dan kunnen deze samengeperst worden tot korrels. Deze korrels, hoppellets, zijn te koop als hoppellets en zijn minder volumineus dan de hopbloemen. Omdat ze per gram meer lupuline bevatten, zal je bij het gebruiken van hoppellets 10% minder nodig hebben dan bij hopbellen.

De hoppellets vallen tijdens het kookproces uiteen in een groen gruis. Samen met de gevormde eiwitvlokken vormen ze een groene drab die zakt naar de onderkant van de kookketel.

Hoppellets 90

Bij type hoppellets 90 worden uit 100 Kg hop, 90 Kg pellets geperst. De hopbloemen worden in zijn geheel verwerkt tot pellets.

Nederlands - Algemeen - Brouwland

Hoppellets 45

Vooraleer de pellets geperst worden, zal een grote helft van het plantaardig materiaal, zoals het steeltje, van een hopbloem verwijderd worden. Na het malen van de bloemen wordt de lupuline eruit gezeefd en verwerkt tot korrels. Om steeds dezelfde kwaliteit te garanderen zal het zeefsel lupuline aangelengd worden met een minimum van het maalrestant.

Door deze aanpak, heeft men 100 Kg hopbloemen nodig om 45 Kg hoppellets te produceren.

Voordelen t.o.v. hoppellets 90 :

  • een ong. dubbele hoeveelheid bitterstoffen en oliën;
  • een ong. halvering van de hoplooistoffen;
  • een grote vermindering in volume (opslag en transport)
  • minder probleemstoffen zoals nitraten, insecticiden, ...

Hopextracten / hopoliën

Als fijngemalen hop geëxtraheerd wordt met vloeibaar koolzuurgas op bepaalde temperatuur en bij bepaalde druk, dan kan hieruit een extract gemaakt worden. Deze hopextracten, die afgevuld worden in blikken of flessen, worden meer en meer gebruikt door professionele brouwerijen.

Het rendement van hopbitterstoffen en aromastoffen is bij deze methode heel hoog.

Geïsomeriseerde hopextracten zijn hopextracten waarbij de alfa-zuren reeds omgezet zijn tot iso-alfa-zuren. Hierdoor kunnen deze op elk moment in het productieproces gebruikt worden. Zo is het makkelijk om de finale bitterheid van het uiteindelijk bier bij te sturen. Bij deze (dure) producten wordt er geen hopsmaak/geur afgegeven, enkel bitterheid.

Hopoliën zijn extracten waarbij er hopsmaken en hopgeuren afgegeven worden.

Labels brouwproces Koken
Labels ingrediënten Hop