Overslaan en naar de inhoud gaan

Hop (Humulus Lupulus) is een plant die van nature in het wild voorkomt, vooral aan bosranden. De plant maakt dan gebruik van de bomen en struiken om de hoogte in te klimmen, tot wel 7 meter hoog ! De plant verspreidt zich via de zaden of de wortels en is moeilijk uit te roeien. Een hopplant groeit in de zomer 1cm per graad per dag. Dus bij bijvoorbeeld 20°C zal de plant ongeveer 20cm groeien op één dag!

De grootste producenten bevinden zich in Duitsland. Maar ook andere Europese landen verbouwen hop : België, Engeland, Oostenrijk, Portugal en Frankrijk.
In America wordt hop op grote schaal geteelt.

Hop wordt voornamelijk geteeld voor gebruik bij het brouwen van bier.
Hiervoor worden de vruchten van de plant gebruikt, de zogenaamde hopbellen. Voor het brouwen van bier worden enkel de vrouwelijke, onbevruchte hopbellen gebruikt. De mannelijke bevatten te veel olie, wat nadelig is voor de productie van bier.

Mannelijke planten bevatten stampers en stuifmeel, vrouwelijke enkel stampers. Ze mogen niet bij elkaar gezet worden of er ontstaan zaadjes in de vrouwelijke planten, wat erg nadelig is voor het brouwen van bier.

De vrouwelijke, onbevruchte hopbellen bevatten, als ze rijp zijn, kleine oranje-gele bolletjes. Deze 'lupulinebolletjes' bevatten stoffen die de plant helpen beschermen tegen schadelijke micro-organismen en schimmels. De lupuline bestaat uit :

  • bitterstoffen : harde en zachte harsen door alfa-zuren
  • hopoliën : essentiële oliën die zorgen voor aroma
  • looistoffen : tannine

Door goede hop toe te voegen aan bier, zal het bier een bittere smaak krijgen.

Hop kan ingedeeld worden in 2 grote groepen :

  1. Bitterhop : wordt meestal aan het begin van het koken in het brouwproces toegevoegd (bittergift).
  2. Aromahop : wordt meestal op het einde van het koken in het brouwproces toegevoegd (aromagift).

Voor bepaalde brouwrecepten wordt hop ook toegevoegd na het koken, al dan niet na de hoofdgisting.
Hierdoor zullen vluchtige stoffen niet verdampen, ze worden niet gekookt.
Deze hopgift wordt dry-hopping genoemd. Andere benamingen die gebruikt worden zijn : koudhoppen of drooghoppen.