Overzicht van formules voor receptuur berekeningen.
Maataanduidingen
Plato
1 Plato = 1 gram suiker / 100 gram wort
EBC
1 EBC = 1 ml jodium per 100 ml water
Brouwzaalrendement
Brouwzaalrendement 100%
( extract mout 1 + extract mout 2 + ... )
/ aantal liters
= .. gr suiker / liter
Werkelijk brouwzaalrendement
Werkelijk brouwzaalrendement =
Gemeten Plato van brouwsel / Plato bij 100% rendement
Bierkleur berekenen met formule van Morey
Bereken per vergistbaar ingrediënt het kleurgetal
A = (4,236 x M x K) / V
Waarin :
- A = Kleurgetal
- M = Gewicht ingrediënt in Kg
- K = Kleur ingrediënt in EBC
- V = Volume wort in liter
Reken uit aan de hand van de bekomen kleurgetallen
BK = 2,9353 x (SA)0,69
Waarin :
- BK = Bierkleur
- SA = Som van de kleurgetallen
Water
Verdamping
Verdamping =
Kooktijd x verdamping per uur
Maischwater
Maischwater =
Beslagdikte x storting
Spoelwater
Spoelwater =
Doelvolume na koken - maischwater + 1,01 x kilogram mout + verdamping
Totaal brouwwater
Brouwwater in totaal nodig =
Maischwater + Spoelwater
Temperatuur water bij eerste storting
Ts = [ (M x 1,6 x (T1 - Tm)) / (V x 4,18) ] + T1 + 3
Waarin :
- Ts = Temperatuur beslagwater voor het storten van de mout, in °C.
- M = Hoeveelheid mout, in Kg.
- T1 = Temperatuur van de eerste maischstap, in °C.
- Tm = Temperatuur van de mout bij storting, in °C.
- V = Hoeveelheid beslagwater, in liter.
- Opm : De '3' is een correctiefactor voor de warmte die opgenomen wordt door de brouwketel en dient eventueel gecorrigeerd te worden volgens de eigen brouwinstallatie.
Hoeveel hop gebruiken?
Gram hop = (Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10)
Een andere hop dan in het recept gebruiken
Vervangende hop = Alfazuur% originele hop x Aantal gram originele hop / Alfazuur% vervangende hop
Bitterheid bij een bepaalde hoeveelheid hop
IBU = (Gram hop x alfazuur% x 10) / (Liters wort x 4)
Bitterheidsindex
BI = IBU / (SG - 1.000)
Gist
Vergistingsgraad
SGeind = SGstart - VG x (SGstart - 1.000)
Waarbij :
- SGeind = Soortelijk gewicht op het einde
- SGstart = Soortelijk gewicht in het begin
- VG = Vergistingsgraad van de gist zoals vermeld op de verpakking of technische fiche