Overslaan en naar de inhoud gaan

Graan

Bijna alle bieren worden gebrouwen met gerst
Er zijn ook bieren die geen gerst gebruiken, maar tarwe, rogge, haver, spelt, maïs, ...

Granen ontkiemen

Deze granen bevatten vooral zetmelen, eiwitten en mineralen, voedingscomponenten die het plantje nodig heeft om te kunnen ontkiemen.
Van zodra de graankorrel begint te ontkiemen, wordt een wortel, steeltje en blad gevormd.

Nu kan het plantje alleen verder door het water en de mineralen en koolzuurgas die in de lucht aanwezig zijn. Zo wordt water gebruikt om zetmeel en eiwitten af te breken tot kleinere bouwstenen. Dit afbraakproces zorgt ervoor dat de graankorrel enzymen aanmaakt.

Het natuurlijk proces gebruiken als onderdeel van het brouwproces

Het proces waarbij water ervoor zorgt dat de graankorrel enzymen aanmaakt, is wat de mouter en de brouwer gebruiken om uiteindelijk tot bier te komen.

Eigenlijk gaan ze de enzymen gebruiken om zetmeel en eiwitten op te lossen in water.
Het zetmeel zal omgezet worden in suikers. Voeg je aan die suikeroplossing gist toe, dan zal de suiker omgezet worden naar alcohol en CO2.

Zo wordt uiteindelijk bier verkregen.

Taak van de mouter

De mouter gebruikt graankorrels rechtstreeks van het veld en bootst de natuur na.

De mouter start met het weken van de graankorrels in water en blootstelling aan lucht.
Hiervoor worden de grankorrels bevochtigd en regelmatig gekeerd zodat alles voldoende zuurstof krijgt.

Na een paar dagen begint het feitelijke ontkiemen : de graankorrels krijgen een wortel, steeltje en bladvorming.
In dit stadium wordt het graan groenmout genoemd.

De groenmout mag nu niet meer verder uitgroeien tot volwaardige planten voor de productie van bier, dus moet de mouter dit proces stopzetten.
Het stopzetten van de verdere groei gebeurt door te drogen met hete lucht en zo het water uit de korrel te verdampen.
Zonder water kan het groeiproces niet verder.

Het drogen van de mout, wordt eesten genoemd. De lucht wordt hierbij verwarmd tot temperaturen tussen 80°C en 225 °C.
De hoogte van de temperatuur bepaalt de uiteindelijke kleur en smaak van de mout.

Na het eesten worden de graankorrels ontdaan van wortel, steeltje en blad. Dit noemt men het poetsen van de mout.

Mout

Tenslotte wordt er verder afgekoeld en verpakt, de mout is klaar voor gebruik in de brouwerij.

Labels algemeen Groenmout
Labels brouwproces Mouten
Labels ingrediënten Mout