Overslaan en naar de inhoud gaan

Een uitgewerkt recept voor een eenvoudige Tripel

Veel methoden Er zijn heel wat methoden om tot een recept te komen. Velen gebruiken programma's zoals 'Brouwhulp', 'Brewers Friend', 'Brew Smith' of een ander gelijkaardig programma. Even googlen op 'brew software' of 'brouwprogramma' leert al vlug dat er een heel groot aanbod is.  Er zijn ook heel wat spreadsheets te vinden waarmee een brouwrecept kan opgesteld worden. Het ene gaat al meer in detail dan het andere. Sommigen houden rekening met heel wat factoren, die niet altijd even makkelijk te begrijpen zijn voor de leek. Wat ze echter allen gemeen…, 'Een' voorbeeld voor het recept van een Tripel Wat willen we? Om te beginnen moeten we bepalen welk bier we voor ogen hebben. Hierbij gaan we al deels het smaakprofiel gaan bepalen door te kiezen welke moutsoorten we…, Bepalen van de hoeveelheid vergistbare ingrediënten 1 Plato = 1 gram suiker per 100 gram wort Dus: 18 Plato   = 18 gram suiker per 100 gram wort
   = 180 gram suiker per liter
    = 25.200 gram suiker per 140 liter
   = 25,2 Kg per batch
   = 25 Kg per batch afgerond Smaakprofiel…, Beslagdikte en spoelwater Dikte van het beslag De…, Met de mout kan het bierkleur bepaald worden Voor het bepalen van het bierkleur maken we gebruik van de formule van Morey. A = (4,236 x M x K) / V Waarin : A = Kleurgetal M = Gewicht ingrediënt in Kg K = Kleur ingrediënt in EBC V = Volume wort in liter…, Bitterheid Het kiezen van de hop geeft terug de persoonlijke toets aan de opbouw van het recept. Hop kies je onder meer op basis van het gewenste smaakprofiel. De ene hopsoort zorgt voor een meer kruidige smaak, terwijl een andere hopsoort meer fruitig is. De ene hop gebruik je als aromahop en de andere als bitterhop. Of je gebruikt een dual hop die voor beiden kan. Hoe dan ook, op basis van de keuze van hoppen en de gewenste bitterheid moet de hoeveelheid van elke hop bepaald worden…, Kruiding Om een frisser citrusaroma aan het bier te geven, wordt er gebruik gemaak van koriander. De korrels worden geplet en gedurende de laatste 5 minuten aan de kook toegevoegd. We gebruiken 15 gram per 100 liter als vuistregel. Bij deze brouwinstallatie met een batch van 140 liter wordt dit dus 140 /100 x 15 = 21 gr, afgerond : 20 gram koriander , Gist Ook de keuze van gist wordt bepaald door het gewenste smaakprofiel. Kijk in de specificaties van de producent welke gist het beste aanleunt bij het gewenste resultaat. Voor deze tripel wordt de gist van type M31 gebruikt. Deze gist maakt heel makkelijk maltotriose aan, wat ideaal is voor een tripel. Voor vergisting wordt onderstaand schema gehanteerd : Opstart aan 18 °C op de…, Samengevat : het finale recept Brouwrecept Tripel Vergistbare ingrediënten…, Verander water in bier - A. Otte - 2de uitgave Brouwland - Ref: 4529 12127 Auteur: Adrie Otte Taal: Nederlands 352 blz.Verander water in bier leert hoe je zelf thuis een lekker bier kunt brouwen.Naarmate het leerproces vordert, kom je als brouwer voor vragen te staan waar de auteur in dit boek antwoorden op geeft.Het biedt de modernste inzichten in hoe je thuis het beste bier maakt.Inclusief goede recepten!Adrie Otte brouwt al jaren zijn eigen bier en won hiermee diverse prijzen.In eerste instantie gewoon in de keuken op het fornuis, later op zijn zelfgebouwde installatie.Als oprichter van het Brouwersgilde "De Roode Toren"…

Formules

Overzicht van formules voor receptuur berekeningen. , Maataanduidingen Plato 1 Plato = 1 gram suiker / 100 gram wort…, Brouwzaalrendement Brouwzaalrendement 100% ( extract mout 1 + extract mout 2 + ... ) / aantal liters = .. gr suiker / liter…, Bierkleur berekenen met formule van Morey Bereken per vergistbaar ingrediënt het kleurgetal A = (4,236 x M x K) / V Waarin : A = Kleurgetal M = Gewicht ingrediënt in Kg K = Kleur ingrediënt in EBC V = Volume wort in liter…, Water Verdamping Verdamping =  Kooktijd x verdamping per uur Maischwater…, Hop Meer weten over hopformules Hoeveel hop gebruiken? Gram hop = (Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10…, Gist Vergistingsgraad De gist kiezen SGeind = SGstart - VG x (SGstart - 1.000) Waarbij : SGeind = Soortelijk gewicht op het einde SGstart = Soortelijk gewicht in het begin VG = Vergistingsgraad van de gist zoals vermeld op de verpakking of technische fiche…

De mout kiezen

Als je kijkt naar de benaming van mout, dan merk je op dat er verschillende manieren gehanteerd worden om mout te benoemen. Enkele voorbeelden : Verwijzing naar bierstijl : Pilsmout Verwijzing naar herkomst : Viennamout, Münchenermout Verwijzing naar smaak : Caramelmout, Chocolademout, Biscuitmout Verwijzing naar productiewijze : Rookmout Verwijzing naar kleur : Ambermout, Zwartmout Bovendien kunnen verschillende fabrikanten hun eigen benamingen gebruiken. Het is dus niet makkelijk om al beginnende brouwer de kennis op te bouwen van de mouten en hun bijhorende benamingen…, Verschillende groepen Basismouten Basismouten zijn mouten die veel enzymen bevatten, die zetmeel kunnen omzetten in suikers. Bij deze mout zijn de korrels tijdens het moutproces niet te heet geworden waardoor de actieve enzymen behouden zijn…, De mout leren kennen De brouwer leert de verschillende mouten gaandeweg kennen. De nieuweling leert best mout kennen door er op te knabbelen. Deze smaak zal ook aan het bier gegeven worden. Leer mout kennen door er op te knabbelen. Deze smaak geeft een goede indicatie aan van de smaak die aan het bier zal gegeven worden. Mout leren kennen…, Producenten mout Dingemans De Swaen Castle Malting Cargill Weyerman…

Mouten en andere ingrediënten voor het maischschema bepalen

Als je bepaald hebt welk type bier je voor ogen hebt, kan je beginnen met de samenstelling van de ingrediënten. Met de keuze van de juiste mouten, hop, gist en andere ingrediënten bekom je het bier dat je uiteindelijk wil. Een goede kennis van deze producten is dus van het grootste belang om je doel te bereiken.

Bepaal het bier dat je voor ogen hebt

Het is belangrijk dat je goed weet welk bier je voor ogen hebt. De smaak en geur van het bier hangt immers af van de gekozen ingrediënten, maischschema, behandelingen, temperaturen, .... Algemene vragen Het is…