Overslaan en naar de inhoud gaan

De hoeveelheid brouwwater berekenen

Vijf parameters Gebruik je te veel maischwater, dan zal het bier verdund smaken. Gebruik je te veel spoelwater, dan kan je slechte bijsmaken hebben door een te lange spoelstap. Gebruik je te weinig water, dan heb je een bitter en veel te zwaar bier…, Berekening Veronderstel We brouwen volgens onderstaande parameters : Aantal liter bier gewenst : 30 liter Totale moutstort : 5 Kg Beslagdikte : 4 liter water/Kg Verdamping : 5,2 liter/uur Kooktijd : 90 minuten…

Zuurgraad of zuurtegraad (pH)

pH waarde Waterige oplossingen, dus oplossingen waarbij water het oplosmiddel is, hebben een bepaalde zuurtegraad. Deze zuurtegraad wordt uitgedrukt in pH en is een cijfer gelegen tussen 0 en 14. Als de pH waarde kleiner is dan 7, dan hebben we een zure oplossing. Als de pH waarde groter is dan 7, dan hebben we een basische (=alkalische) oplossing. Ligt de pH waarde juist op 7, dan hebben we een neutrale oplossing…, Bepalen van de zuurtegraad Om de zuurtegraad te bepalen kan je gebruik maken van papieren strips of een pH meter…, Aanpassen van de pH van het beslag In de handel zijn er producten verkrijgbaar om de pH te verhogen of te verlagen. De meeste hobbybrouwers zullen aanzuren met melkzuur. Melkzuur is niet agressief en kan makkelijk verkregen worden in de handel. Hoeveel je moet toevoegen is moeilijk te bepalen, begin steeds met een klein beetje en bouw verder op terwijl je elke stap controleert met een pH strip of pH meter. Met brouwsoftware, zoals…

Hardheid van water

Oorzaak Het water dat we gebruiken om bier te brouwen, is oorspronkelijk regenwater. De regen doorsijpelt de grond en passeert verschillende mineraal(lagen) zoals magnesium en calcium. Hierdoor wordt het water op een natuurlijke manier gefilterd, maar krijgt het water ook een zekere hardheid. Bronwater wordt aangeboord uit de diepe ondergrond en heeft dus deze lagen gepasseerd en krijgt dus ook een bepaalde hardheid mee…

Filteren

Na het maischschema te hebben gevolgd, moet het beslag gefilterd worden zodat we alleen een vloeistof over hebben.  Het beslag gaat door een filter zodat de mout en kafjes uit het beslag gehaald worden. De mout en kafjes die op de filterplaat achterblijven, worden wel nog met heet water gespoeld om zo de achtergebleven suikers alsnog te kunnen gebruiken in het verdere proces. Het is dus goed om het spoelen niet te snel te doen opdat de aanwezige suikers zich goed zouden kunnen vermengen met het spoelwater. De achtergebleven mout en kafjes zijn niet meer nodig in het brouwproces en kunnen perfect gebruikt worden als veevoeder…

Disclaimer - Alles over bier
Het onderstaande is van toepassing op de pagina die u thans bekijkt. Door de pagina te gebruiken stemt u in met deze disclaimer.

Deze inhoud is auteursrechterlijk beschermd. Niets uit deze website mag vermenigvuldigd worden en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaandelijke toestemming van de auteur.

In deze disclaimer wordt verstaan onder: 
• de eigenaar: de eigenaar van de website;
• gebruik(en): alle denkbare handelingen;
• u: de gebruiker (bezoeker) van de website;
• de content, de inhoud: alle in de website aanwezige inhoud;

De content is door de eigenaar met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, de eigenaar aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. De eigenaar is niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content of delen daarvan maken inbreuk op intellectuele rechten. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht.