Overslaan en naar de inhoud gaan
Twee grote gistfamilies
Wie begint met zelf bier brouwen merkt al snel dat er twee grote gistfamilies zijn: hoge gisting en lage gisting. Vaak wordt dat heel simpel uitgelegd als warm vergisten tegenover koud vergisten. Maar achter die keuze schuilt een veel groter verschil. Het bepaalt namelijk hoe jouw bier uiteindelijk ruikt, smaakt en zelfs voelt.
We gingnen even te rade bij Thomas van Oosterom van brouwpunt.nl en vroegen naar zijn ervaring.
In dit artikel ontdek je zonder technische details waarom deze keuze zo belangrijk is en waarom het leuk is…,
Hoge gisting en lage gisting, wat is het verschil precies?
De twee gistsoorten gedragen zich totaal anders. Dit zorgt voor twee werelden van smaak en karakter.
Ale, ook wel hoge gisting…,
Waarom zou je een lager brouwen…, …,
Meer achtergrond over gisting lezen
We schreven al eerder over vergisting en gist.
Klik op onderstaande knop om hierover meer te lezen.
Meer over vergisten
Een complete basisgids thuisbrouwen…,
Tot slot
Een lager brouwen is geen moeilijkheidsgraad die je moet behalen, maar een nieuwe beleving. Het biedt finesse, helderheid en balans die je niet op dezelfde manier vindt in ales. Probeer het een keer en ontdek hoe verrassend een koele vergisting kan zijn.
Proost op jouw volgende brouwavontuur!
Overzicht van formules voor receptuur berekeningen.
,
Maataanduidingen
Plato
1 Plato = 1 gram suiker / 100 gram wort…,
Brouwzaalrendement
Brouwzaalrendement 100%
( extract mout 1 + extract mout 2 + ... )
/ aantal liters
= .. gr suiker / liter…,
Bierkleur berekenen met formule van Morey
Bereken per vergistbaar ingrediënt het kleurgetal
A = (4,236 x M x K) / V
Waarin :
A = Kleurgetal
M = Gewicht ingrediënt in Kg
K = Kleur ingrediënt in EBC
V = Volume wort in liter…,
Water
Verdamping
Verdamping =
Kooktijd x verdamping per uur
Maischwater…,
Hop
Meer weten over hopformules
Hoeveel hop gebruiken?
Gram hop = (Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10…,
Gist
Vergistingsgraad
De gist kiezen
SGeind = SGstart - VG x (SGstart - 1.000)
Waarbij :
SGeind = Soortelijk gewicht op het einde
SGstart = Soortelijk gewicht in het begin
VG = Vergistingsgraad van de gist zoals vermeld op de verpakking of technische fiche…
Kies type gist
Gist kan onderverdeeld worden in verschillende groepen. Voor het opstellen van een recept is het belangrijk om een keuze te maken in de verschillende soorten gist die bestaan in één van de groepen…,
Vergistingsgraad
De vergistingsgraad is de mate waarin suikers zijn omgezet in alcohol en CO2.
Niet alle suikers in de wort kunnen door elke gist evengoed worden omgezet. Bepaalde gisten kunnen maltotriose niet vergisten, andere kunnen het gedeeltelijk en nog andere gisten kunnen het volledig.
Maltotriose is een suikerketen bestaande uit drie glucose deeltjes.
Meer weten over glucose,…,
Kies de gist op basis van de eigenschappen van de gist zelf
Na het kiezen van de juiste gistsoort, flocculatie en de vergistingsgraad, is de keuze uit de verschillende gisten beperkter geworden.
Verdere selectie van de gewenste gist moet bekeken worden bij de eigenschappen van de gist zelf…,
Brouwgist online te koop
Droge brouwgist
Vloeibare brouwgist
Biergist op bol.com
,
Biergist op bol.com
Gisten komen in de natuur voor in de lucht, maar ook bijvoorbeeld op vergistend fruit.
Niettegenstaande een gistcel een ééncellig organisme is, kan gist beschouwd worden als de belangrijkste grondstof voor het brouwen van bier. De gistcellen maken immers van het wort bier en bepaalt hierbij in grote mate de smaak en het karakter van het bier.
Veel brouwerijen dragen dan ook de grootste zorg voor hun gistcultuur, die de typische eigenheid, aroma en smaak aan hun bieren geeft…,
Brouwgist online te koop
Droge brouwgist
Vloeibare brouwgist
Biergist op bol.com
Vier fases in de vergisting
Lagfase
In de lagfase gaat de gist zich beginnen aanpassen en de omgeving en langzaam beginnen groeien…
Taak van de gist
De taak van gist bestaat er in om suikers om te zetten in alcohol en CO2, door het eten van suikers en voortplanting.
Hierin onderscheiden we twee fases :
Aerobe fase waarin gistcellen kunnen ademen door lucht (zuurstof) en zich zo voortplanten.
Er wordt dus energie gebruikt om te kunnen delen.
C6H12O6 + 6 O2 » 6 CO2 + 6 H2O + energie
Anaerobe fase waarin gistcellen…