Overslaan en naar de inhoud gaan

Bepaal het bier dat je voor ogen hebt

Eén zin

Beschrijf het bier in één zin, bijvoorbeeld : Ik wil een tripel brouwen zoals een Tripel Karmeliet


Verfijn

Verfijn je zin met extra kenmerken, bijvoorbeeld : ik wil een goede schuimkraag en licht zoet bier.




Vaste gegevens

Benaming van het brouwsel


Brouwzaalrendement

Bv. : 65 %


Hoe het brouwzaalrendement bepalen?

Aantal liter te brouwen

Bv. : 22 liter


De hoeveelheid brouwwater berekenen.

Gewenste bitterheid

Bv. : 40 IBU


Meer informatie over de bitterheid.

Mouten en andere ingrediënten

Basismout

Moet altijd minimum 70 % van de totale samenstelling zijn.

Type mout Aantal gr Kleur
Pilsmout 4.000 gr 3 EBC

Andere mouten

Voor bv. koffiesmaak, karamelsmaak, betere schuimkraag, ...

Type mout Aantal gr Kleur
Chocolademout 100 gr 900 EBC

Andere ingrediënten

Bijvoorbeeld : ruwe granen, maïs, spelt, rogge, suiker, stroop, ...

Type mout Aantal gr Kleur
Havervlokken 200 gr

Meer informatie

Bereken voor elk vergistbaar ingrediënt een kleurgetal.

A = (4,236 x M x K) / V

Waarin :

  • A = Kleurgetal
  • M = Gewicht ingrediënt in Kg
  • K = Kleur ingrediënt in EBC

Bijvoorbeeld :

  • Voor Pilsmout » A = (4,236 x 4 x 3) / 22 = 2,31
  • Voor Chocolademout » A = (4,236 x 0,1 x 900) / 22 = 381,24





Bereken de totale kleur van het bier.

BK = 2,9353 x (SA)0,69

Waarin :

  • BK = Bierkleur
  • SA = Som van de kleurgetallen

Bijvoorbeeld :

BK = 2,9353 x (2,31 + 381,24)0,69 = 60,65






Brouwwater

Verdamping

Verdamping = Kooktijd x verdamping per uur (proefondervindelijk vaststellen)
Bijvoorbeeld: 90 minuten koken x 5,2 l/u = 7,8 l verdampt


Beslagdikte

Maischwater = Beslagdikte x storting
Bijvoorbeeld: Beslagdikte = 4 l/Kg - storting = 5 Kg
Dus staat dit voor 20 liter maischwater


Spoelwater

Spoelwater = 
Doelvolume na koken - maischwater + 1,01 x kilogram mout + verdamping
In dit voorbeeld dus : 
30 - 20 + 1,01 x 5 + 7,8 = 22,85 liter spoelwater


Temperatuur brouwwater bij eerste storting

Ts = [ (M x 1,6 x (T1 - Tm)) / (V x 4,18) ] + T1 + 3

Waarin:

  • Ts = Temperatuur beslagwater voor het storten van de mout, in °C.
  • M = Hoeveelheid mout, in Kg.
  • T1 = Temperatuur van de eerste maischstap, in °C.
  • Tm = Temperatuur van de mout bij storting, in °C.
  • V = Hoeveelheid beslagwater, in liter.
  • Opm : De '3' is een correctiefactor voor de warmte die opgenomen wordt door de brouwketel en dient eventueel gecorrigeerd te worden volgens de eigen brouwinstallatie.




Maischschema opstellen

  • 52 °C - Eiwitrust » betere vergisting en schuimkraag
  • 63 °C - Versuikering » vergistbare suikers » droger
  • 72 °C - Vervloeiing » onvergistbare suikers » volmondiger
  • 78 °C - Stoppen enzymprocessen » betere filtering

Meer info over het opstellen van een maischschema :

Maischstap Temperatuur Tijd
Eiwitrust 52 °C 10 minuten

Bitterhop

Bitterhop % Hop % Alfazuur Aantal gram Kooktijd Eigenschap
Magnum 85 % 14 % 21 gr 60 min Frisse bitterheid

Gram hop = 
Aantal % hop x (Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10)

Aromahop

Aromahop % Hop % Alfazuur Aantal gram Kooktijd Eigenschap
Mosaic 15 % 12 % 4,4 gr 10 min Tropisch fruit, citrus

Meer info over het bepalen van de hop :

Gist

Gekozen gist:


Gist- en lagerschema

Omschrijving Temperatuur Opmerking
Hoofdgisting 20 °C Afbraak acetaldehyde/dyacetyl

Meer info : 

Voorbeeld van een gist- en lagerschema

  1. Hoofdgisting 2 weken op 20 °C.
  2. Gist aflaten
  3. Overpompen naar lagervat (met inbreng zuurstof).
  4. Nagisting 1 week op 15 °C.
  5. Temperatuur op 0°C gedurende 3 weken om te bezinken.