Overslaan en naar de inhoud gaan

Overzicht van formules voor receptuur berekeningen.

Maataanduidingen

Plato

1 Plato =
1 gram suiker / 100 gram wort

EBC

1 EBC =
1 ml jodium per 100 ml water

Brouwzaalrendement 100%

( extract mout 1 + extract mout 2 + ... ) / aantal liters = .. gr suiker / liter

Werkelijk brouwzaalrendement

Werkelijk brouwzaalrendement =
Gemeten Plato van brouwsel / Plato bij 100% rendement

Bierkleur berekenen met formule van Morey

Bereken per vergistbaar ingrediënt het kleurgetal

A = (4,236 x M x K) / V

Waarin :

  • A = Kleurgetal
  • M = Gewicht ingrediënt in Kg
  • K = Kleur ingrediënt in EBC
  • V = Volume wort in liter

Reken uit aan de hand van de bekomen kleurgetallen

BK = 2,9353 x (SA)0,69

Waarin :

  • BK = Bierkleur
  • SA = Som van de kleurgetallen

Verdamping

Verdamping = 
Kooktijd x verdamping per uur

Maischwater

Maischwater = 
Beslagdikte x storting

Spoelwater

Spoelwater = 
Doelvolume na koken - maischwater + 1,01 x kilogram mout + verdamping

Totaal brouwwater

Brouwwater in totaal nodig =
Maischwater + spoelwater

Temperatuur water bij eerste storting

Ts = [ (M x 1,6 x (T1 - Tm)) / (V x 4,18) ] + T1 + 3

Waarin :

  • Ts = Temperatuur beslagwater voor het storten van de mout, in °C.
  • M = Hoeveelheid mout, in Kg.
  • T1 = Temperatuur van de eerste maischstap, in °C.
  • Tm = Temperatuur van de mout bij storting, in °C.
  • V = Hoeveelheid beslagwater, in liter.
  • Opm : De '3' is een correctiefactor voor de warmte die opgenomen wordt door de brouwketel en dient eventueel gecorrigeerd te worden volgens de eigen brouwinstallatie.

Hoeveel hop gebruiken?

Gram hop =
(Liters wort x 4 x IBU) / (Alfazuur% x 10)

Bitterheid bij bepaalde hoeveelheid hop

IBU =
(Gram hop x alfazuur% x 10) / (Liters wort x 4)

Een andere hop dan in het recept gebruiken

Vervangende hop =
Alfazuur% originele hop
x
Aantal gram originele hop
/
Alfazuur% vervangende hop

Bitterheidsindex

BI = IBU / (SG - 1.000)

Gist

Vergistingsgraad

SGeind = SGstart - VG x (SGstart - 1.000)

Waarbij :

  • SGeind = Soortelijk gewicht op het einde
  • SGstart = Soortelijk gewicht in het begin
  • VG = Vergistingsgraad van de gist zoals vermeld op de verpakking of technische fiche
Tags brouwproces Maischen