Overslaan en naar de inhoud gaan

Formules

Overzicht van formules voor receptuur berekeningen. , Maataanduidingen Plato 1 Plato = 1 gram suiker / 100 gram wort…, Brouwzaalrendement Brouwzaalrendement 100% ( extract mout 1 + extract mout 2 + ... ) / aantal liters = .. gr suiker / liter…, Bierkleur berekenen met formule van Morey Bereken per vergistbaar ingrediënt het kleurgetal A = (4,236 x M x K) / V Waarin : A =…, Water Verdamping Verdamping =  Kooktijd x verdamping per uur…, Hop Meer weten over hopformules Hoeveel hop gebruiken? Gram…, Gist Vergistingsgraad De gist kiezen SGeind = SGstart - VG x (SGstart - 1.000) Waarbij : SGeind = Soortelijk gewicht op het einde SGstart = Soortelijk gewicht in het begin VG = Vergistingsgraad van de gist zoals vermeld op de verpakking of…

De hopgiften bepalen

Soorten hop Hop kan in drie grote groepen ingedeeld worden : bitterhop, aromahop en dual hop. Bitterhop…

De hoeveelheid brouwwater berekenen

Vijf parameters Gebruik je te veel maischwater, dan zal het bier verdund smaken. Gebruik je te veel spoelwater, dan kan je slechte bijsmaken hebben door een te lange spoelstap. Gebruik je te weinig water, dan heb je een bitter en veel te zwaar bier…, Berekening Veronderstel We brouwen volgens onderstaande parameters : Aantal liter bier gewenst : 30 liter Totale moutstort : 5 Kg Beslagdikte : 4 liter water/Kg Verdamping : 5,2 liter/uur Kooktijd : 90 minuten…

Zuurgraad of zuurtegraad (pH)

pH waarde Waterige oplossingen, dus oplossingen waarbij water het oplosmiddel is, hebben een bepaalde zuurtegraad. Deze zuurtegraad wordt uitgedrukt in pH en is een cijfer gelegen tussen 0 en 14. Als de pH waarde kleiner is dan 7, dan hebben we een zure oplossing. Als de pH waarde groter is dan 7, dan hebben we een basische (=alkalische) oplossing. Ligt de pH waarde juist op 7, dan hebben we een neutrale oplossing…, Bepalen van de zuurtegraad Om de zuurtegraad te bepalen kan je gebruik maken van papieren strips of een pH meter…, Aanpassen van de pH van het beslag In de handel zijn er producten verkrijgbaar om de pH te verhogen of te verlagen. De meeste hobbybrouwers zullen aanzuren met melkzuur. Melkzuur is niet agressief en kan makkelijk verkregen worden in de handel. Hoeveel je moet toevoegen is moeilijk te bepalen, begin steeds met een klein beetje en bouw verder op terwijl je elke stap controleert met een pH strip of pH meter. Met brouwsoftware, zoals…

Verpakking hop

Hopbellen Hopbellen zijn de hopbloemen die na het oogsten gedroogd werden. De hopbellen kunnen in die vorm gebruikt worden voor het brouwen van bier. Na het koken zullen de hopbellen dienst doen als filter voor de gevormde eiwitvlokken. Om die reden maken nog veel brouwers gebruik van hopbellen…

Bestanddelen in hop

Vocht Hop heeft een vochtgehalte van ongeveer 75%. De overige stoffen zijn : hopharsen, hopoliën, hoplooistoffen…

De hopplant

Humulus Lupulus Hop is een klimplant die behoort tot de Cannabinaceae familie en is verwant aan de hennep en cannabis. Het is een snel groeiende klimplant die van nature in onze streken voorkomt. De hopplant wordt tegenwoordig in vele landen geteelt en bestaat in vele verschillende variëteiten. Enkele gekende variëteiten zijn de Belgische Brewer's Gold en Northern Brewer. In Tsjechië wordt vooral Saaz geteelt en in Duisland komt veelal…

Hardheid van water

Oorzaak Het water dat we gebruiken om bier te brouwen, is oorspronkelijk regenwater. De regen doorsijpelt de grond en passeert verschillende mineraal(lagen) zoals magnesium en calcium. Hierdoor wordt het water op een natuurlijke manier gefilterd, maar krijgt het water ook een zekere hardheid. Bronwater wordt aangeboord uit de diepe ondergrond en heeft dus deze lagen gepasseerd en krijgt dus ook een bepaalde hardheid mee…

Hop

Hop wordt in bier gebruikt op twee manieren. Er zijn hopsoorten die het bier bitterder maken en er zijn hopsoorten die het bier meer aroma geven. Bepaalde soorten kunnen voor beiden gebruikt worden. Door verschillende hopsoorten te gebruiken in het brouwproces zal dus de bitterheid en het aroma van het bier kunnen bepaald worden.

Water in de brouwerij

Verschillende soorten water Bier bestaat voor het grootste deel uit water. Voor de productie van bier is er echter veel meer water nodig dan er in werkelijkheid in bier aanwezig is.  Het waterverbruik bij het brouwen van bier ligt rond 10-15 hl water per hl geproduceerd bier. Als de brouwerij een goede waterbeheersing heeft door bijvoorbeeld recuperatie, kan het verbruik gereduceerd worden tot 5-8 hl water. Omdat water steeds schaarser en…, Vereisten voor brouwwater Daar water een belangrijke grondstof is van bier, is het belangrijk om de nodige aandacht te geven aan goed brouwwater…

Disclaimer - Alles over bier
Het onderstaande is van toepassing op de pagina die u thans bekijkt. Door de pagina te gebruiken stemt u in met deze disclaimer.

Deze inhoud is auteursrechterlijk beschermd. Niets uit deze website mag vermenigvuldigd worden en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaandelijke toestemming van de auteur.

In deze disclaimer wordt verstaan onder: 
• de eigenaar: de eigenaar van de website;
• gebruik(en): alle denkbare handelingen;
• u: de gebruiker (bezoeker) van de website;
• de content, de inhoud: alle in de website aanwezige inhoud;

De content is door de eigenaar met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, de eigenaar aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. De eigenaar is niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content of delen daarvan maken inbreuk op intellectuele rechten. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan ons te worden verzocht.